Hustopečská mandle má mnohá využití – například stmeluje kolektiv

6. 5. 2020 · 2 minuty čtení · 6 fotografí · 1 video
Téma Z města

Jméno hustopečské mandle se nese po celé republice, napomáhají tomu také mandlové delikatesy, které se pod značkou Chuť Moravy vyrábějí v nedalekých Modřicích. Na jakých dobrotách z mandlí si můžete pochutnat a kde je koupit? Na toto a jiné otázky jsme se ptali pana Martina Jokvera, jednatele firmy Chuť Moravy.

 

Ani větrný den neodradil desítku dobrovolníků z Jihomoravského kraje, Centrály cestovního ruchu a firmy Chuť Moravy od brigády ve starém mandloňovém sadu za Hustopečemi. Nezralé plody mandloní, které sbírají, jsou pak základem výroby delikatesy, která nese jméno svého původu a pomáhá tak propagaci Hustopečí a jejich mandlí.

Kdo za výrobou jedinečných zavařených plodů stojí? „Jsme výrobci delikates z Modřic u Brna a tady u vás v Hustopečích sbíráme nezralé mandle, které nakládáme do jemně sladko-kyselého nálevu,“ představuje nám svou sladko-kyselou činnost Martin Jokver, jednatel firmy Chuť Moravy. Vznikne tak produkt s názvem Jarní hustopečská mandle, které svou jemnou ovocnou chutí připomínají zelené broskve.

Letošní přízemní mrazíky bohužel poničily jindy bohatou úrodu mandlí, brigádnici tedy neměli tolik práce jako v jiné roky. „Oproti loňsku je mandlí méně. Když jsme mandle sbírali například loni, tak byly stromy obsypány. Vloni jsme vyrobili něco kolem 1 500 skleniček Jarní hustopečské mandle, letos budeme spokojeni, když se dostaneme na třetinu, tedy 500 sklenic,“ stýská si nad úrodou Martin Jokver.

Spolupráce s městem Hustopeče vznikla před pěti lety za účelem propagace rarity hustopečských mandloňových sadů i samotného města Hustopeče. Na letošním sběru zelených mandlí se podíleli zástupci několika institucí a jednou ze šikovných sběraček byla také tisková mluvčí JMK Monika Brindzáková. „Kraj se chce prezentovat regionálními potravinami a proto oslovil jednoho z regionálních výrobců – Chuť Moravy – , aby dodával kraji prezentační dárky, takto vlastně vznikla spolupráce. Vzniká samozřejmě i osobní vazba – vzali jsme si dovolenou, abychom strávili příjemné a užitečné chvíle. Dárečky se nám pak budou příjemně rozdávat, protože budeme mít pocit, že jsme se na nich alespoň trochu podíleli i my. Základ spolupráce je v podpoře regionálních potravin a výrobců,“ popisuje spolupráci.

Jarní hustopečská mandle není jedinou raritou v nabídce Chuti Moravy. Nadšenci čerpají ze starých kuchařek, takže máte možnost ochutnat například slaninádu, smrkové želé či svatojánské ořechy. Máte-li chuť ochutnat produkt z téměř 70 let starých mandloňových sadů, pak máte několik možností. „Produkty nabízíme na našich webových stránkách www.chutmoravy.cz, ale dodáváme je i do menších farmářských obchodů se sýry a delikatesami,“ zve nás k ochutnání Jokver.

-vyh-

odebírejte přes RSS