Klienti Radosti se přestěhovali do vlastního

14. 6. 2024 · 2 minuty čtení · 17 fotografí · 1 video
Téma Z města

Radost. Jednoduchým a výstižným názvem pojmenovala nezisková organizace Diakonie Betlém už v roce 2019 sociálně terapeutické centrum pro osoby se zdravotním postižením, které v Hustopečích doposud fungovalo v budově CVČ Pavučina. V červnu letošního roku se po rozsáhlé rekonstrukci protějšího objektu mohli klienti přestěhovat do vlastního. Slavnostní otevření se konalo ve čtvrtek 13. června a „radost“ bylo nejčastěji skloňované slovo. 


Rozsáhlá rekonstrukce odstartovala začátkem roku 2023 a přestože se kvůli velkému poškození objektu prodražila a protáhla, povedlo se ji dotáhnout do zdárného konce díky štědrým dárcům i ochotným řemeslníkům. „Měli jsme velké štěstí od samého začátku tohoto projektu, protože maminka jedné naší klienty nás propojila s majiteli této bývalé ubytovny, kteří byli ochotní počkat s prodejem do doby, kdy získáme potřebnou dotaci na rekonstrukci. Opravy nešly úplně podle plánu, ale zase jsme měli štěstí na skvělou firmu ReKo z Brna, která si se vším dokázala poradit. A k tomu všemu 730 dárců z řad jednotlivců, firem a nadací, kteří dokázali dát dohromady přes 6 milionů korun, díky nimž se všechno podařilo zaplatit. Takže radost veliká,“ neskrývala dojetí Jana Lexová, která má za Diakonii na starost vnější vztahy a fundraising.

Ze zchátralé ubytovny se podařilo během jednoho roku vybudovat krásné a především funkční centrum. „Máme tu velkou kuchyň s jídelnou, šicí dílnu, keramickou dílnu, dřevodílnu, tělocvičnu, šatny, kancelář, koupelny a dokonce cvičný byt pro případ, že by si někdo z klientů chtěl vyzkoušet být plně samostatný. Primárně jsme ale centrum, které je otevřené od 8 do 16 hodin a chceme umožnit lidem se zdravotním postižením žít aktivní život, v němž mohou rozvíjet svou jedinečnost. Podporujeme je při rozvoji sociálních a pracovních dovedností, manuální zručnosti a kreativitě. V těchto nových prostorách se už teď cítíme velmi dobře a vidím velký posun u klientů i pracovníků,“ svěřila se vedoucí centra Zuzana Čukanová.

Výrobky, které klienti v Radosti vyrábí si můžete zakoupit i vy a podpořit tak další rozvoj centra. „V nové budově máme dokonce i dobročinný obchůdek, ve kterém si každý všední den v době od 8 do 16 hodin můžete přijít něco zakoupit,“ pozvala Čukanová. -nov-

odebírejte přes RSS