Jsou tradice, které se držet prostě musí. V Hustopečích mezi ně patří každoroční zarážení hory, které sice nemá ambice stát se kulturní akcí roku a lákat tisíce diváků, ale pro místní vinaře má hluboký význam.
Přesto se našly desítky lidí, kteří si cestu do uličky Na Hradbách našly, i když přesně nevěděly, co je vlastně čeká, jak vyplynulo z našeho dotazování v přiložené reportáži.
Starobylý obřad, který má uchránit zralé hrozny před rukami nenechavců je v našich končinách velmi oblíbený, i když se zdá, že kvůli stále teplejšímu počasí se bude muset posunout termín jeho konání. „Už se o tom bavíme několik let, že zarážíme horu v době vinobraní, což je nesmysl a nemělo by to tak být. V loňském roce to sice ještě nějak vyšlo, ale letos opět vidíme, že zarazíme horu a zítra vyrážíme sbírat,“ posteskl si organizátor akce, vinař Pavel Košulič.
Díky brzkému vinobraní tak mohli návštěvníci zarážení hory ochutnat už i první burčák a vinaři udělají všechno proto, aby zbylo i na Burčákové slavnosti, které v Hustopečích odstartují už za měsíc. „Sám doufám, že nám burčák zbude, i když přemýšlím nad tím, jak to udělat. Letošní vína jsou hodně sladká, zdá se mi, že je trochu nižší výlisnost hroznů, což ale soudím jen podle těch prvních sklizených odrůd,“ odhaduje Košulič. -nov-