Městská knihovna Hustopeče ve spolupráci s Českým
svazem včelařů uspořádala ve čtvrtek 22. března povídání o včelích produktech
v léčitelství. Zájemcům a kolegům včelařům přednášel Jan Strouhal. „Začal
jsem včelařit jako malý kluk a od té doby mám svoje včely. Vystudoval jsem včelařskou
školu i vyučení, včelařství bylo mým celoživotním zaměstnáním. Dnes mi zůstalo
jako koníček,“ vzpomínal Strouhal.
Zkušený včelař předává na přednáškách své vědomosti a
postřehy. Povídání bylo zaměřeno na Apiterapii, což je léčba člověka
s pomocí včel a včelích produktů. „Včelaři, aniž by věděli, že něco
takového existuje, jak včelstva na člověka působí a jak je vzduch ve včelím úlu
zvláštní, se dožívají vyššího věku, právě díky příznivému dopadu na jejich
organismus,“ řekl Strouhal.
Včelí produkty jsou velmi zdravé a mají mnoho způsobů
využití. Ze včelího vosku se dají dělat svíčky i figurky, z panenského vosku
se vyrábí kostičky na vytírání plechu před pečením, další látky se extrahují v lihu,
používat se dá pyl a samozřejmě med.
Med je jedna z nejstarších potravin na světě.
Může se užívat vnitřně i zevně, například ve středověku ho ranhojiči používali
na otevřené rány. „Vnitřní užívání slouží k dodání jednotlivých stopových
prvků a vitamínů, které tělu chybí. Med obsahuje glukózu a fruktózu v určitém
poměru a přechází přes žaludek přímo do krve, proto rychle dodává energii. Navíc
působí blahodárně na psychiku člověka a spousta nemocí se s ním dá léčit,“
vysvětlil Strouhal. U medu je ovšem nutné dbát na to, aby se nepřehřál. „Po
přehřátí se v něm vytváří jedovaté látky, doporučujeme zahřívat na teplotu
maximálně 47,5 stupně,“ dodal.
Trendem přírodního léčení je také bezesporu propolis. Včely
sbírají pryskyřice a vonné vosky a pomocí slinné žlázy vytvoří propolis, který
má silné antiseptické a antibakteriální účinky. „Propolis nemůže být uznaný
jako oficiální lék, protože z každé rostliny je jiný a léky je nutné mít
přesně změřené. Ale léčební účinky má velké. Propolis lze používat v tinkturách,
mastích, čípcích a inhalovat ho,“ uvedl Strouhal. Včelař také upozornil, že
k včelám a jejich produktům je nutné přistupovat s respektem. „Všechny
produkty považují včelaři za léky, ale lidem s alergiemi mohou způsobovat
problémy. Opatrnost při užívání je na místě,“ doplnil.
Včely také významně ovlivňují potravní řetězec
člověka. Vlivem chemizace, kdy zmizeli ostatní opylovatelé, je člověk téměř z
90 procent závislý na opylování včel. „Život bez včel nejde,“ uzavřel Strouhal.
-ves-