V sobotu
25 listopadu pořádaly Hustopeče již osmý ročník unikátní výstavy Světový duel
vín. Tato akce je mimořádná rozsahem i nabídkou vín a organizátoři jich letos
přivezli nejvíc v historii. Na ochutnání čekalo celkem 523 vzorků
z celého světa, vedle kterých stála výborná moravská či slovenská vína.
Akci zahájila starostka města Hana Potměšilová s přáním neopakovatelných
zážitků. Těch bylo na duelu opravdu mnoho.
Mezi
nabízenými víny bylo například Chardonnay z více než 140 let staré vinice, která
přežila pohromu révokazu, Ryzlink rýnský ze svahů řeky Mosely, či vína
z nejvýše položených vinic v Evropě. Organizační tým procestoval
mnoho vinařských oblastí, ze kterých vybral jen to nejlepší. „Trvale mě
překvapuje Francie, to je země neomezených možností ve vinařství a pokaždé
objevíme něco nového,“ řekl předseda organizačního výboru Miroslav Hrabal.
V předvečer duelu se
opět konal odborný seminář zaměřený na porovnání vín z některých oblastí.
Byl určený pro vinaře, sommeliéry, degustátory a hodnotitele. „Naprosto skvělé
bylo to, že se ho zúčastnilo mnoho mladých lidí. Je to signál, že obor má do
budoucna perspektivu,“ uvedl prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray. O seminář
byl tak velký zájem, že inspiroval svaz vinařů k pořádání cyklu odborných
seminářů v rámci Národního vinařského centra ve Valticích. „Nabízí se tak
možnost ochutnat špičková vína ze světa a ukázat, že stejné odrůdy mohou mít
naprosto netypické chutě. Otevírá se tak debata, co je vlastně pro jaké odrůdy
typické,“ dodal Nyitray.
Na Světovém duelu vín vedle sebe v chladicích boxech společně stála česká vína a vína z vinic
z celého světa. „Jde vidět, že některé technologie rozvíjíme jiným směrem,
máme pestřejší nabídku. Jsem rád, že naše vína jdou svou cestou. O jejich
kvalitě svědčí i řada ocenění z prestižních mezinárodních soutěží,“ podotkl
Nyitray. Návštěvníci si pochvalovali možnost ochutnat zahraniční vína a
porovnat mezi sebou stejné odrůdy vypěstované v různých zemích. „Podle mě
je toto jedna z nejlepších uchutnávek v České republice. Každý rok se
zaměřím na oblast, která mě zajímá,“ uvedl jeden z pravidelných hostů.
Organizátoři už plánují čím obohatit nebo osvěžit nabídku pro další ročníky.
Nyní uvažují o tom, že by jeli prozkoumat Španělsko. „Určitě opět změníme
sortiment a přivezeme novinky, aby lidé mohli poznávat nové chutě,“ prozradil
plány organizačního týmu Hrabal.
-ves-