Krásné prostory hotelu Amande, který přehlídku vín každoročně hostí, se hemžily skupinkami i jednotlivci se skleničkami, a hlavně katalogy s propiskou. Návštěvníci brali ochutnávku vín velmi vážně a sám Miroslav Hrabal jim dával tipy, jak při degustaci postupovat. „Povedlo se nám opět přivézt vína, která nejsou běžně k dostání, proto mám radost, když vidím, jak k degustaci návštěvníci přistupují. Každý má samozřejmě jinou taktiku, někteří jdou po odrůdách, někteří po konkrétních vínech. Myslím, že je dobré přechutnat vína, která mám rád a porovnat je právě s těmi českými,“ zářil spokojeností organizátor.
Se stejným zápalem ochutnávali vzácné vzorky i profesionální vinaři a enologové, kteří měli možnost ochutnat vína při řízené galadegustaci o dva dny dříve. „Na galadegustaci otevíráme i láhve ,které se nedostanou a ni na výstavu pro veřejnost. A to právě proto, že jsou vzácné a nelze jich sehnat větší počet láhví. Pro vinaře je to velký edukativní zážitek, což je vlastně ten smysl,“ zhodnotil Hrabal.
Tajemstvím úspěchu akce jsou přátelské vazby Miroslava Hrabala a jeho osobní výjezdy do celého světa, odkud vozí jednotlivé láhve. Letos kromě Německa, Francie a Itálie procestoval i Maroko, Krétu, Portugalsko, Spojené státy, Holandsko Slovinsko a další země.
Spokojenost z akce sršela nejen z návštěvníků, ale i z pořadatelů, kteří už přemýšlejí nad tím, jaká vína se jim podaří přivézt příští rok. -nov-