Tatíček Masaryk po 100 letech opět v Hustopečích

21. 6. 2024 · 1 minuta čtení · 27 fotografí · 1 video
Téma Kultura

Přesně 100 let od poslední návštěvy města se do Hustopečí vrátil prezident Tomáš Garrigue Masaryk. A stejně jako před 100 lety jej na náměstí vítaly davy.


V loňském roce uplynulo 700 let od chvíle, kdy Hustopeče zakoupila královna Eliška Rejčka. Letošní velkou událostí byla oslava sta let od poslední návštěvy Hustopečí prvním československým prezidentem Tomášem G. Masarykem. Ta se udála ve čtvrtek 19. června 1924 a přesně o 100 let později se město rozhodlo připomenout jeho návštěvu dvěma slavnostními akcemi. Tu první započalo v 10.30 na Dukelském náměstí a poté na náměstí pojmenovaném po samotném prezidentovi. V čem byl význam jeho návštěvy v roce 1924? „Podstatná byla v tom, v čem byla odlišná oproti ostatním lokalitám. Tady navštívil německé město. Město, kde se německá menšina nesmířila se vznikem Československa, což byl i případ tehdejšího starosty Gregora, který rok předtím veřejně přísahal věrnost císaři Vilémovi. Možná i pořadatelé do posledního okamžiku nevěděli, jak to zde dopadne. Naštěstí to dopadlo triumfálně, protože se setkání zúčastnili i němečtí občané,“ popisuje dávnou návštěvu ředitelka Městského muzea a galerie Soňa Nezhodová.

Ti zdravili našeho prvního prezidenta společně s českými spoluobčany. Program na náměstí, který zahrnoval přivítání, setkání s dávnými přáteli, seznámení s představiteli města či slavnostní zasazení lípy pokračoval na dalších místech, která jsou v Hustopečích s Masarykem spojena. Mimo místní hřbitov, kde položil květiny na hrob svých rodičů, navštívil také Střední školu polytechnickou, dříve piaristickou reálnou školu, kterou Masaryk v mládí navštěvoval. K výročí návštěvy byla připravena připomínková výstava, kterou vytvořili současní studenti na základě pokladů od městského muzea. „Ta výstava je věnována piaristům, dějinám školy, významným posluchačům a osobnostem z Hustopečí, kteří byli součástí piaristického řádu a je zde k vidění i Masarykova éra, protože on byl nejslavnější student v dějinách reálky,“ říká Nezhodová.

-otah-

odebírejte přes RSS