Concentus Moraviae vzdal hold nejen Bedřichu Smetanovi

4. 6. 2024 · 1 minuta čtení · 6 fotografí · 1 video
Téma Kultura

 Mezinárodní hudební festival Concentus Moraviae byl zahájen a hned třetí z 34 připravovaných koncertů se uskutečnil v nedalekém Kurdějově.


Započal již 29. ročník oblíbeného hudebního festivalu Concentus Moraviae a stejně jako v předchozích letech jsou naplánovány koncerty i v Kurdějově a Hustopečích. V neděli 2. června mohli návštěvníci kurdějovské Art Wine Hall vyslechnout hodinový program, který vzdal hold hlavním klasikům české hudby v úpravě pro sólový hlas a smyčcové kvarteto. „Dneska si mohou návštěvníci koncertu Concentu Moraviae vyslechnout opravdu speciální program, protože dnes vystoupí Simona Houda Šaturová, naše přední sopranistka, se Zemlinského kvartetem. Ale všechny programy jsou speciálně aranžovány pro smyčcové kvarteto a hlas. Některé jsou přepisovány z klavírního partu, některé naopak z orchestrálního partu. V tom je ta výjimečnost, protože dnes uslyší diváci, jak se krásně pojí hlas se smyčcovým kvartetem. No a čeká nás čtveřice velikánů Bedřich Smetana, který má letos výročí 200 let od narození, Leoš Janáček, Antonín Dvořák a Bohuslav Martinů,“ představuje slavnostní večer ředitel festivalu David Dittrich.

Festival se v Roce české hudby přidal ke gratulantům, kteří v letošním roce slaví 200. narozeniny hudebního velikána Bedřicha Smetany, na koncertě proto zazněly árie z Prodané nevěsty či Večerní písně, Smetanova tvorba byla protkána Janáčkovým Mládím či Dvořákovou Rusalkou. Kdo nestihl kurdějovský koncert, tak může navštívit ten hustopečský. „Ve středu 19. června v Evangelickém kostele v Hustopečích vystoupí Matouš Zukal. Matouš je mladý, mimořádně talentovaný český klavírista, který se přidá jako většina muzikantů letošního Concentu Moraviae ke gratulaci k výročí narození Bedřicha Smetany, kdy zahraje jeho sonátu g moll“ láká na hustopečský koncert Dittrich. Mimo Smetanových skladeb zazní také ty od Vítězslavy Kaprálové a Bohuslava Martinů.

-otah-

odebírejte přes RSS