Den plný koní, dětí, náročné práce i oslavy

30. 5. 2024 · 2 minuty čtení · 28 fotografí · 1 video
Téma Sport

Jízdárny Centra volného času Pavučina se otevřely veřejnosti a místní ošetřovatelé i svěřenci předvedli na Dnu koní, co všechno umí. 


Každoroční akce je připomínkou, že právě v Hustopečích je jedno z posledních center volného času, které má k dispozici stáje a živá zvířata. „Je to z toho důvodu, že je velký problém sehnat lidi, kteří by se o ty stáje starali. Potřebujete člověka, který je výborný koňák, umí si obstarat všechny záležitosti kolem zvířat, a zároveň je to člověk vhodný k dětem, který je umí vést, vzdělávat a udržovat tu interakci s koňmi. a takových lidí je hodně málo. My v Hustopečích máme štěstí, že děti, které kroužky navštěvovaly se vrací jako dospělí a můžeme tu s nimi pracovat,“ vysvětlila vedoucí stájí Simona Jakubčíková.

Během odpoledne mohli diváci vidět výsledek těžké celoroční práce. Stali se svědky čtverylky s hudbou, akrobacie, jízdy zručnosti a došlo i na oslavu! Zdejší veteránka Roxana oslavila s dětmi i přihlížejícími diváky neuvěřitelné 30. narozeniny. „Roxi se k nám dostala ve svých 18 letech po závodní kariéře. Je to dobré plemeno, belgický teplokrevník, chodila vysoký parkur v jedné sportovní stáji, měla několik hříbat a k nám přišla už vlastně na takový důchod. Porodila nám tu ještě také několik zvířat, chvíli i skákala, ale dnes už je to opravdu stará dáma, kterou si tu hýčkáme. Užívá si podzim života, děti ji milují,“ představuje překrásné zvíře Jakubčíková.

Chovatelské a jezdecké kroužky na Pavučině jsou jedny z nejvyhledávanějších v celém mikroregionu, proto je zdejším koním věnována i náležitá péče, aby náročnou úlohu dobře snášely. „S koníčkama je to tak, že se snažíme je nějak točit, protože být školním koněm je pro zvíře velmi náročné. Děti dávají nejasné a někdy matené pokyny, takže každé zvíře si musíme vychovat a dopřávat jim pořádnou dávku relaxace. Po nějaké době je dáváme dál, už ne do školy, ale k jednomu majiteli, kde už to pro ně nebude tak stresující,“ popisuje koloběh stájí Jakubčíková. -nov- 

odebírejte přes RSS