Burčák je vlastně prenatálním stadiem každého vína, na letošních Burčákových slavnostech si přišli na své jak milovníci kvasícího moštu, tak hotového zralého vína.
Od pátečního odpoledne hluboko do noci a v sobotu po celý den se koštovalo
na nádvoří domu U Synků. Co lidem chutnalo nejvíc? Ze široké nabídky tří
regionálních vinařství si mohl vybrat každý. „Podle toho, kolik
nám zmizelo lahví z kartonu, tak jednoznačným favoritem je Ryzlink rýnský
2018 pozdní sběr,“ prozradil vinař
Rudolf Prchal. Mnoho lahví i rozlévaného vína si lidé koupili také u vinaře Radka Sedláčka z Kurdějova, který
se zaměřuje na vína suchá, v minulých letech už čtyři z nich získala titul
Hustopečské městské víno.
Letošní vítězové byli slavnostně
vyhlášeni v rámci dopoledního programu Burčákových slavností na hlavním
podiu. Hrozny pro výrobu přihlášených vín museli vinaři vypěstovat ve vinicích,
ležících v blízkosti Hustopečí. Titulem Hustopečské městské víno se bude moci po následující rok pyšnit
z bílých odrůd ryzlink rýnský z Vinného sklepa U Otáhalů. „Víno
pochází z vinohradu, který máme ještě po mé babičce a dědovi, jsou to
starý vinohrady, co ta půda měla, to těm hroznům dala. Manžel zase přinesl technologii,
kterou zdědil od svého otce, dědy, pradědy, takže vína děláme starou
technologií,“ popsala filosofii rodinného vinařství Eva Otáhalová .
Mezi červenými víny získalo ocenění André z Révy Rakvice. „Pochází z hustopečské
podoblasti, z naší tratě Růženy, to je naše nejkrásnější a nejlepší trať a
lidi, kteří se podílejí na tomto vínu to dělají s láskou. Všem
spotřebitelům v České republice bych chtěl vzkázat, aby se zkusili zaměřit
na naše moravská červená vína a nechodili pro francouzská, italská nebo chilská,
my tady u nás na Moravě máme taky velmi dobrá červená vína,“ apeloval na
spotřebitele Jindřich Mittner, obchodní
manažer Révy Rakvice.
Z rukou starostky města si převzal ocenění i pan Josef Svoboda, ředitel
Habánských sklepů, jejichž Rulandské modré se stalo šampionem Národní
soutěže vín ve Velkopavlovické podoblasti. Víno z vyhlášené trati
Trkmanka zvítězilo v konkurenci více než 700 vzorků. „Rulandské modré chce
mít kvalitní trať, dobrou vyzrálost, a šetrné zacházení. Ukázalo se, že ročník
2015 byl vynikající právě pro červená vína, kterým se my intenzivně věnujeme,“
vysvětlil úspěch Svoboda.
Všechna přihlášená vína mohli návštěvníci
ochutnat ve společenském domě, od 15 hodin jim k tomu vyhrávala cimbálová
muzika Lašár. Na ochutnávku soutěžních
vzorků šesti kategorií Národní soutěže vín si nejen kvůli nepřízni počasí našlo
cestu mnoho návštěvníků Burčákových slavností.
Vína se popíjela také v mázhauzech a otevřených sklepech. Za dobrým
vínem je spousta dřiny a namáhavé práce. Kousek z ní mohli ochutnat ti,
kteří se zúčastnili recesistické soutěže ve válení beček v ulici Na Hradbách. Přihlásilo se deset
dobrovolníků z celé České republiky i odvážná Julia z Oravy. Někteří
soutěžící si zřejmě mysleli, že se hodnotí zejména umělecký dojem a cestou si stihli
zazpívat s harmonikářkou Terezou Škrhákovou. Nejrychleji trať se záludnými
úkoly proloženými pitím výborného burčáku z Vinařství Jurák zvládl Lukáš
Kaiser z Chudenic.
„Natahování
koštýřem bylo složité, protože jsme nevěděli přesně, kde jsou ty dírky. Já jsem
koukal na toho, co to předváděl, takže jsem se trošku opičil,“ podělil se o
zážitek Kaiser. Na bednách vítězů skončila spolu s dalším
účastníkem ze západočeských Chudenic také drobná blondýnka z Ostravy,
která si dokázala poradit i s velkým dřevěným sudem. „Moc se mi to líbilo, doporučuju všem se dalšího
ročníku se zúčastnit, stojí to za to!“ zakončila Kristýna z Ostravy.
FOTO: Richard Skoumal