Vinné Burčákové slavnosti

9. 10. 2019 · 3 minuty čtení · 11 fotografí · 1 video

Burčák je vlastně prenatálním stadiem každého vína, na letošních Burčákových slavnostech si přišli na své jak milovníci kvasícího moštu, tak hotového zralého vína. 



Od pátečního odpoledne hluboko do noci a v sobotu po celý den se koštovalo na nádvoří domu U Synků. Co lidem chutnalo nejvíc? Ze široké nabídky tří regionálních vinařství si mohl vybrat každý. „Podle toho, kolik nám zmizelo lahví z kartonu, tak jednoznačným favoritem je Ryzlink rýnský 2018 pozdní sběr,“ prozradil vinař Rudolf Prchal. Mnoho lahví i rozlévaného vína si lidé koupili také u vinaře Radka Sedláčka z Kurdějova, který se zaměřuje na vína suchá, v minulých letech už čtyři z nich získala titul Hustopečské městské víno.

Letošní vítězové byli slavnostně vyhlášeni v rámci dopoledního programu Burčákových slavností na hlavním podiu. Hrozny pro výrobu přihlášených vín museli vinaři vypěstovat ve vinicích, ležících v blízkosti Hustopečí. Titulem Hustopečské městské víno se bude moci po následující rok pyšnit z bílých odrůd ryzlink rýnský z Vinného sklepa U Otáhalů. „Víno pochází z vinohradu, který máme ještě po mé babičce a dědovi, jsou to starý vinohrady, co ta půda měla, to těm hroznům dala. Manžel zase přinesl technologii, kterou zdědil od svého otce, dědy, pradědy, takže vína děláme starou technologií,“ popsala filosofii rodinného vinařství Eva Otáhalová .
Mezi červenými víny získalo ocenění André z Révy Rakvice. „Pochází z hustopečské podoblasti, z naší tratě Růženy, to je naše nejkrásnější a nejlepší trať a lidi, kteří se podílejí na tomto vínu to dělají s láskou. Všem spotřebitelům v České republice bych chtěl vzkázat, aby se zkusili zaměřit na naše moravská červená vína a nechodili pro francouzská, italská nebo chilská, my tady u nás na Moravě máme taky velmi dobrá červená vína,“ apeloval na spotřebitele Jindřich Mittner, obchodní manažer Révy Rakvice.

Z rukou starostky města si převzal ocenění i pan Josef Svoboda, ředitel Habánských sklepů, jejichž Rulandské modré se stalo šampionem Národní soutěže vín ve Velkopavlovické podoblasti. Víno z vyhlášené trati Trkmanka zvítězilo v konkurenci více než 700 vzorků. „Rulandské modré chce mít kvalitní trať, dobrou vyzrálost, a šetrné zacházení. Ukázalo se, že ročník 2015 byl vynikající právě pro červená vína, kterým se my intenzivně věnujeme,“ vysvětlil úspěch Svoboda.
Všechna přihlášená vína mohli návštěvníci ochutnat ve společenském domě, od 15 hodin jim k tomu vyhrávala cimbálová muzika Lašár. Na ochutnávku soutěžních vzorků šesti kategorií Národní soutěže vín si nejen kvůli nepřízni počasí našlo cestu mnoho návštěvníků Burčákových slavností.

Vína se popíjela také v mázhauzech a otevřených sklepech. Za dobrým vínem je spousta dřiny a namáhavé práce. Kousek z ní mohli ochutnat ti, kteří se zúčastnili recesistické soutěže ve válení beček v ulici Na Hradbách. Přihlásilo se deset dobrovolníků z celé České republiky i odvážná Julia z Oravy. Někteří soutěžící si zřejmě mysleli, že se hodnotí zejména umělecký dojem a cestou si stihli zazpívat s harmonikářkou Terezou Škrhákovou. Nejrychleji trať se záludnými úkoly proloženými pitím výborného burčáku z Vinařství Jurák zvládl Lukáš Kaiser z Chudenic.

„Natahování koštýřem bylo složité, protože jsme nevěděli přesně, kde jsou ty dírky. Já jsem koukal na toho, co to předváděl, takže jsem se trošku opičil,“ podělil se o zážitek Kaiser. Na bednách vítězů skončila spolu s dalším účastníkem ze západočeských Chudenic také drobná blondýnka z Ostravy, která si dokázala poradit i s velkým dřevěným sudem. „Moc se mi to líbilo, doporučuju všem se dalšího ročníku se zúčastnit, stojí to za to!“ zakončila Kristýna z Ostravy.

FOTO: Richard Skoumal

 

odebírejte přes RSS