Sedmý ročník
Slavností mandloní a vína hostily Hustopeče první jarní sobotu 24. března. Krásné
slunečné počasí přivedlo do města přes 7,5 tisíce návštěvníků a zástupy mířily
i do mandloňových sadů. Program přinesl řadu novinek a hlavní roli hrály mandle
a víno.
Na Dukelském náměstí vyrostla gastro zóna plná vůní a
chutí, ve které čtyři restaurace (Culinary Club, Sborovna Pub, Amande
Restaurant a Restaurace Formanka) nabízely speciální mandlové menu.
K ochutnání byl například hovězí burger z vyzrálého podplečí
s mandlovou bulkou, kreveta obalená v mandlové tempuře nebo grilovaná
panenka na pepři s mandlovými kroketami. Zpestřením programu byly tři kuchařské
show, které předvedl šéfkuchař a moderátor pořadu Život z pánve Petr Erin
Kováč. „Světem nyní hýbe asijská kuchyně, která inspirovala první jídlo. Recept
obsahuje červené kari, mandlové mléko, kokosové mléko a sójové maso, což pro mě
není moc typické. K masu jsem se vrátil v dalších dvou show, kdy jsem
flamboval vepřovou panenku v mandlovici a připravoval krůtu v kubánském
stylu,“ popsal jídla připravená před diváky Petr Erin Kováč.
Restauracím sekundovaly stánky s mandlovými
pochutinami a na zapíjení byla místní Hustopečská mandlovice, mandlové pivo i
Hustopečské městské víno.
Dopolední program na pódiu byl v režii žáků
Základní umělecké školy, dětí z mateřských školek a folklórního souboru
Krajcárek.
Oblíbenou stálicí oslav je i soutěž o nej… dezert,
který má pouze jedno kritérium: musí v jakékoliv podobě obsahovat mandle.
Porota složená ze starostky Hany Potměšilové, místostarosty Bořivoje Švásty a
kuchařů Ladislava Mazůrka a Petra Erina Kováče měla nelehký úkol, protože na
její zhodnocení čekalo 18 dezertů. „Letošní nabídka je skutečně pestrá a
bohatá,“ chválila Potměšilová. „Některé dezerty překvapily vzhledem a některé
chutí. Bohužel většinou ty, které výborně vypadaly, neměly vyváženou chuť. Často
se objevoval výborný korpus se slabou náplní,“ hodnotil Kováč.
Porota se nakonec jednomyslně shodla na prvních
místech. Soutěž vyhrál Adam Dvořák a jeho medové mascarpone s mandlovým krémem,
fialkami a malinami. „Základy mých receptů jsou velmi jednoduché a snažím se
vycházet ze sezónních potravin,“ vysvětlil Dvořák.
Gurmánský ráz slavností
podpořila i soutěž jedlíků. Na sedm statečných čekal v průměru
třiceticentimetrový kynutý mandlový koláč a možnost poměřit svoje síly
s neporazitelným známým jedlíkem Jardou Němcem. Za mohutného fandění diváků
zvítězil favorit Jarda Němec, ale konkurenci měl velkou. „Bylo to docela těžké.
Sníst takový koláč jsem už jednou zkoušel, takže jsem věděl, co mě čeká. Nejpyšnější
jsem na svůj výkon u Jana Krause, kde jsem vytvořil světový rekord v pojídání
natvrdo uvařených vajec. Za dvě minuty jsem jich snědl 24,5 a měl jsem u toho
zavázané ruce,“ vzpomínal Němec. Profesionální jedník prozradil svůj tip na
dobré trávení. „Půjdu se projít a koláč zapiju vínečkem,“ dodal se smíchem.
Na milovníky vína čekala zábava v ulici Na Hradbách, kde mělo
víno k degustaci připraveno 13 vinařů, dalších sedm bylo na nádvoří renesančního
domu U Synků, kde degustaci zpříjemňovala cimbálová muzika, a ve Stálé vinařské
expozici bylo k ochutnání Hustopečské městské víno.
Po hodování přišla
vhod procházka do mandloňových sadů. K sedmnáctimetrové rozhledně vedly tři
různě náročné trasy: De to aj s děckama, Eště se to dá a Tož to nedám.
Procházka vedla kolem ranče Valkýra, hustopečského rybníku a Ovčího baru, kde
byl rozdělaný oheň. Mnoho návštěvníků si zde opeklo svůj první letošní
špekáček.
Během procházky
byla nachystaná stanoviště s úkoly a v cíli pod rozhlednou i zasloužená
odměna – panák mandlovice nebo pražené mandle a sladkost pro děti.
Na turistických
trasách k rozhledně spolupracovalo město Hustopeče s Klubem českých
turistů, kteří pojali procházku k mandloním jako svůj letošní první jarní
výšlap. „Celou zimu se těšíme na jaro, kdy vyjdeme. K rozhledně jsme šli
12 kilometrovou trasu, ale náš kolega zkusil 26 kilometrovou,“ uvedl člen klubu
turistů.
Chladné počasí
květům mandloní nepřálo, ale rozhledna poskytovala krásné výhledy do okolí a i
tady čekaly na návštěvníky kulinářské zážitky s mandlemi.
Program na
Dukelském náměstí vrcholil koncerty české bigbítové skupiny Red Socks Orchestra
a slovenské kapely Hrdza inspirované slovanským folkem.
Slavnosti mandloní
a vína se letos představily v novém kabátě. Zaměření na gurmánské zážitky
bylo reakcí na loňský ročník, kdy Hustopeče také navštívily tisíce lidí a
litovaly toho, že nemohly ochutnat mandlové speciality. „Zkusili jsme tuto
novinku a samotní jsme nevěděli, jak se koncept povede. V gastro zóně se prezentovaly
čtyři restaurace a další tři byly u rozhledny. Myslím, že se to setkalo s velkým
ohlasem, protože měly neustále plno. Další novinkou byly kuchařské show Petra
Erina Kováče a posílili jsme kulturní program. Akci hodnotíme kladně, cestu na
náměstí si našly tisíce lidí a žilo to i v mandloňových sadech,“ hodnotila
událost vedoucí marketingu a kultury Jana Hrádková.
Pro ty, kdo
nemohli navštívit sedmý ročník foodfestivalu plného mandlí a vína, máme dobrou
zprávu: příští rok se v Hustopečích bude opět vítat jaro.
-ves-