Hustopečské
mandloňové sady nyní leží pod sněhem, ale přípravy na Slavnosti mandloní a vína
jsou už v plném proudu. Největší jarní událost se bude konat v sobotu
24. března tradičně na čtyřech hlavních místech: na Dukelském náměstí,
v mandloňových sadech, v domě U Synků a ulici Na Hradbách.
„Do mandloňových sadů povedou z hustopečského náměstí tři trasy dlouhé sedm, jedenáct a osmnáct kilometrů. Turistům nabídne po cestě občerstvení Ovčí bar, ve kterém si můžou pochutnat na opečeném špekáčku a dalších drobných pochutinách. Delikatesy z mandlí zase ochutnají ti, kteří dorazí k rozhledně,“ uvedla
vedoucí marketingu a kultury Jana Hrádková. Pro zájemce jsou na trase opět
připraveny zastávky, kde mohou plnit různé úkoly, za které na ně na rozhledně bude
čekat zasloužená odměna v podobě mandlovice nebo solených mandlí a
překvapení pro děti.
Dalším hlavním dějištěm bude ulice Na Hradbách, kde
otevře své sklepy 13 místních vinařů. Pro návštěvníky budou mít připravený program i občerstvení. Sedm dalších vinařů otevře stánky na nádvoří domu U
Synků, kde dobrou náladu podpoří cimbálová muzika. V městské galerii v domě
U Synků bude zdarma ke zhlédnutí výstava pedagoga a studentů ateliéru Design
oděvu z univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, na které představí oděvy a šperky
inspirované tradiční lidovou kulturou.
Program na Dukelském náměstí bude mít v tomto
roce úplně nový ráz zaměřený na gurmánské zážitky v podobě ochutnávek
mandlových pokrmů. „Na návštěvníky budou čekat kuchařské show, soutěž jedlíků,
vystoupí děti z mateřských škol i folklórního souboru Krajcárek. Kulturní
program doplní kapely Hrdza a Red Socks Orchestra,“ uvedla Hrádková.
V letošním roce bude vstup na Dukelské náměstí
zpoplatněn. Na místě bude stát 100 korun, v předprodeji 80 korun. Děti do
patnácti let mají vstup zdarma, senioři a studenti zaplatí 50 korun. „Vstupné
zahrnuje celý program, každý návštěvník obdrží materiály s programem, mapu
vycházky mandloňovou stezkou na rozhlednu a kartičku na plnění úkolů během cesty na rozhlednu,“ řekla Hrádková. Navíc každý platící návštěvník získá recept,
který kuchař Petr Erin Kováč uvaří v rámci jedné z jeho kuchařských
show přímo na pódiu. „Věřím, že program je nastavený tak, že si vybere každý. Ať
už dáváte přednost kultuře, turistické vycházce nebo chcete ochutnat mandlové
menu v restauracích, gastrozóně na náměstí nebo výborná vína místních
vinařů,“ dodala.
Přivítat jaro jezdí každoročně na Slavnosti
mandloní a vína tisíce lidí, což s sebou přináší určitá dopravní omezení. „Počítáme
se záchytným parkovištěm u společnosti Agrotec, od kterého bude na náměstí jezdit
kyvadlová doprava. Budeme se snažit, aby vše probíhalo bez komplikací, abychom si
Slavnosti mandloní a vína všichni užili,“ uzavřela Hrádková.
-ves-